Waarom is geitenkaas wit en koekaas geel?

Zowel geiten als koeien zijn herkauwers, en ze halen allebei caroteen uit de grassen die ze opeten. Caroteen is een natuurlijke kleurstof die we kennen van worteltjes, maar ze is evengoed aanwezig in paprika, brocolli en gras. Wanneer koeien gras eten, komt de caroteen in de melk terecht, waar de caroteen de melk geel kleurt. De verwerking van de voedingsstoffen bij geiten verloopt wat anders. Geiten zetten de caroteen uit hun voeding om in Vitamine A. Bij hen komt er dus geen caroteen in de melk terecht, maar Vitamine A. Door deze omzetting wordt de geitenmelk dus niet op natuurlijke wijze bijgekleurd, en blijft ze veel witter van kleur dan koemelk. 

Bronvermelding: Opleiding kaasmeester 2018-2019, Ann Keymeulen & Opleiding kaasmeester 2019-2021, Hans Vangrinderbeeck

Laat een reactie achter

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.