Bestaat er kaas van paardenmelk?

Aan paardenmelk worden vele gunstige effecten voor de gezondheid toegeschreven. Maar bestaat er ook kaas van paardenmelk? 

Paardenmelk is heel moeilijk te verkazen. Het heeft een zeer laag vetgehalte, waardoor er een lage opbrengst uit paardenmelk zou zijn. Koe -en geitenmelk bevatten in vergelijking 4 keer zoveel vet en buffel -en schapenmelk zelfs 7 keer zoveel. Dat wil niet zeggen dat kazen van buffel -en/of schapenmelk altijd vetter zijn dan andere kazen, maar de opbrengst kaas uit dezelfde hoeveelheid melk is wel groter. Voor 1 kilo kaas heb je gemiddeld 10 liter koemelk of 7 liter schapenmelk nodig. 

Paardenmelk bevat naast weinig vet ook weinig eiwitten. Koemelk bevat 50 percent meer eiwitten, geitenmelk dubbel zoveel en schapenmelk 3 maal zoveel. 

Daarnaast zijn niet alle eiwitten in de melk geschikt om kaas te maken. Dierlijke melk bevat caseïne-eiwitten (waar kaas van gemaakt wordt) en wei-eiwitten (wat niet geschikt is om kaas te maken maar o.a. gebruikt wordt in de fitness industrie). Paardenmelk bevat slechts 13 gram caseïne per liter melk, terwijl koe -en geitenmelk bijvoorbeeld 25 g/l caseïne bevatten. Buffelmelk bevat 35 g/l en schapenmelk zelfs 45 g/l. 

Paardenmelk bevat wel een grote hoeveelheid lactose (melksuiker), net zoals menselijke melk trouwens. Maar kaas uit paardenmelk, dat is dus geen goed idee.

Laat een reactie achter

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.