Het geheim van Appenzeller

De Appenzeller-kazen komen uit de streek van het Säntis-massief in Zwitserland. Er wordt vertelt dat dit massief duizenden jaren geleden werd beklommen door een reus die op zijn rug een zwaar geladen tas droeg met charmante huisjes die jij over het hele land had verzameld. Tijdens zijn beklimming van het Säntis-massief, scheurde hij per ongeluk de tas aan de top van de berg Säntis. Hij merkte niets en zetten zijn weg verder langs het Bodenmeer, terwijl de mooie boerderijen zachtjes uit zijn tas gleden en her en der op de heuvels belandden. Toen de Reus merkte wat er gebeurd was, stopt hij meteen om alles terug op te rapen. Toen hij echter zag hoe mooi het toeval zijn werk had gedaan, besloot hij om alles maar te laten hoe het was. 

In dit mooie landschap worden ook de Appenzeller-kazen gemaakt, die tot op vandaag gewassen worden met een geheim mengsel dat Sulz wordt genoemd. We weten dat Sulz gemaakt wordt op basis van witte wijn, kruiden en specerijen, maar welke dat precies zijn is nog steeds een groot geheim. Slechts 2 personen in de wereld kennen het recept, en leveren Sulz aan de verschillende Appenzeller-kaasmakerijen. 

Onze Leuvense collega-kaasfanatiekeling én kaasmaker Hans Van Grinderbeek heeft een bewonderenswaardige poging achter de rug om Sulz na te maken en een Heverleese Appenzeller te creëren, maar de smaak van het Zwitserse terroir en het unieke recept van Sulz valt zomaar niet na te kopiëren. 

Laat een reactie achter

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.