De winter in met Vacherin Mont d’Or

Vacherin Mont d’Or… het is altijd lang wachten op deze zalige zachtheid uit de Vallée de Goux in the Jura-gebergte tussen Frankrijk en Zwitserland.

Dit is namelijk een typische winterkaas, die enkel beschikbaar is in de maanden september tot maart. De eerste Vacherins aan het begin van het seizoen durven weleens tegenvallen (soms wat hard), maar ondertussen zitten we voldoende diep in de winter om te kunnen genieten van het beste dat de Vacherin te bieden heeft!

Wist je trouwens dat de Vacherin Mont d’Or gemaakt wordt van de rauwe melk van de Montbeliarde koeien, het koeras dat ook verantwoordelijk is voor de heerlijke zomermelk waarmee de beste Comtés worden gemaakt?

De kleine Vacherins in een houten doosje zijn ideaal voor in de oven. De grote Vacherins zijn heerlijk om zo op te snoepen. Zij zijn ook zachter van smaak, omdat de aroma’s van het strookje dennenhout dat rondom de kaas gespannen wordt bij de grote Vacherin minder kan indringen tot in de kern van de kaas.

Door dit opspannen van de kaas met dennenhout krijgt de kaas een gegolfde korst. De korst is een gemengde korst – witflora en roodbacterie komen na de juiste affinage mooi tot uiting en geven de kaas een romige lopende textuur.

Laat een reactie achter

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.