Trappe d’Echourgnac

Vandaag stellen we u een klein kaasje voor dat al sinds de start een vaste waarde is in onze kaaswinkel, maar dat nog geen officiële introductie heeft genoten. Hoog tijd dus om dat recht te zetten! 

De Trappe d’Echourgnac weegt 300 gram. Ze wordt gewassen in okkernotenlikeur, vandaar het donkerbruine korstje. Ze is afkomstig uit de Périgord (Dordogne) in Frankrijk waar een variant al sinds de 19e eeuw gemaakt wordt. 

De Abbaye d’Échourgnac is in 1868 gesticht als cisterciënzerabdij. De monniken die er leefden waren oorspronkelijk opgeroepen om te komen helpen na een desastreuze malaria-epidemie in de streek. De monniken waren afkomstig van de Abbaye du Port-du-Salut in de Mayenne. Ze bouwden behalve een abdij ook een kaasmakerij, gebruik makend van het recept van de Port-du-Salut. De kaas die de monniken maakten was verschillend van de kaas die we vandaag kennen, omdat er toen een recept werd gevolgd zonder de okkernotenlikeur. Wanneer zij in 1910 de abdij verlieten, werd er 13 jaar lang geen Trappe d’Echourgnac gemaakt. 

In 1923 namen zusters van de cisterciënzerorde de abdij over, en herdoopten de abdij tot d’Abbaye de Notre-Dame de Bonne Espérance. De zusters hebben het kaasmaken van de trappisten overgenomen – in de tussenliggende tijd is die kennis door een groep van melk-aanleverende boeren bewaard gebleven. Het duurde 76 jaar voor de zusters de kazen begonnen te wassen met de okkernotenlikeur van een plaatselijke stokerij (pas in 1992). Dit onderscheidende element geeft de kaas haar unieke geur en smaak. Het grote succes maakte dat de zusters hebben besloten hun recept te delen met de paters van de Timadeuc, die dezelfde kaas nu uitbrengen onder de naam Timanoix. 

Bij Fort Félice hebben we steeds de Trappe Echourgnac in huis, maar wanneer de zuster in Augustus hun kazen bijhouden om mee te geven aan de bezoekers van de abdij, zal u bij ons de Timanoix terugvinden.

Laat een reactie achter

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.